Resa i Norrland – dag 4

Aug 12
2010

När vi för en gångs skull inte behövde ställa klockan sov jag otroligt dåligt… Lakanet låg som en rulle och madrassen var halvvägs på väg ner på golvet när jag vaknade… Men men that’s life. Jag gick upp vid 9, duschade och käkade frulle med bär från gårdagens tur – toppengott.

Så drog vi iväg på dagens utflykt. Vi startade med en photosession på Omnebadet, ett av två ställen jag kommer ihåg från 1980… det fanns  nämligen en rutchkana när jag var liten och det är sån man lägger på minnet :) Det andra är Rotsidan, ett ställe med platta släta superfina klippor… Sen åkte vi vidare mot Norrfällsviken – en lite gullig fiskeby. På vägen dit körde vi igenom Omne by, där Polarfabriken ligger och sen vidare genom Mjällom. Vi åkte förbi det hus mamma där jobbade när hon var 15-18 och hon berättade om olika hus, byar och människor. Superspännande. Efter en prommis i Norrfällsviken åkte vi vidare på den väg mamma för första gången körde bil :) på väg mot nästa anhalt - Villa Fraxinius i Salsåker. En fantastiskt fin japaninspirerad trädgård. Där fotade jag som skjutton och köpte gödsel till blommor och krukväxterna hemma – hoppas det funkar:)

Vi åte tillbaka mot Nordingrå och stannade till på ICA. Eftersom det hade gått mer än tre timmar sedan senaste födointaget så började vi bli lite pipiga i baksätet :) På ICA träffade vi Maj, Elidas dotter, syster till Sonja. (Hon bodde granne med min kompis Nettan.) Det var hos Elida som jag speglade mig i hennes stora spegel när jag var 3 år och sa till mig själv ”Gud vad snygg jag är”. Självförtroendet var det inget fel på… Maj kom ihåg denna incident och sa att Elida heller aldrig hade glömt det.

Vi åkte upp till handelsträdgården för att köpa lite blommor till graven innan vi åkte vidare dit.  Kyrkogården är väldigt fin och gravarna ligger inte alls så packat som på andra ställen. Vi planterade nya astrar på mormor Gunhild/morfar Osvald och Martins  grav. Sen besökte vi Anna Norbergs (morfars farmor) grav och fixade lite även med den. Vi gick vidare till Trillingarna – Karin Yngve och Inga-Lill’s gav. Trillingarna var morfars syskon men de överlevde inte sin ett-års-dag på grund av en magåkomma. De fick inte behålla maten. Morfar var 5-6 år vid den tidpunkten. Till sist besökte jag även Herbert & Dagny Berlunds grav. Grannar till mormor och morfar. Deras dotter Gun har vi träffat många gånger som barn. Herbert hade alltid blåbyxor och keps och mitt starkaste minne är att han alltid drack kaffe på fat…

Efter en snabb tur och några ljus tändningar stack vi vidare. Vi hade bestämt att äta lunch med Sture och Rut på Mannaminne. Vi åt  plankstek allihop. Det var supergott men den enda grönsak som serverades var tre haricot verts och en halv tomat… Men men vi satsade på proteinerna denna måltid :)

Efter lunchen gick vi länge runt på Mannaminne, ett museum vars syfte är att visa hur allting hänger ihop, kultur och teknik från år till år och från land till land,väldigt spännande. Och så äntligen blev det sol i Nordingrå och vi stack hem till bryggan som slappade i var sin solstol. Andreas började genast, fiska och när Sture kom på besök la visade han hur vi skulle fiska med mjärdarna för få ytterligare abborrar… Han la i dem och nu hoppas vi verkligen på att det kommer någon under natten…

Mamma och jag tog en svampprommis som resulterade i två påsar färdigstekt svamp som vi nu ska gå och lägga i frysen i båthuset!

Ytterligare en härlig dag i Norrland!

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu