Resa i Norrland – dag 3

Aug 11
2010

I morse klev vi upp tidigt… 9.00 hade vi date med Sture. Då var det dags att ta upp abborrnäten. Vi hoppade ner i båten och åkte ut mot näten som vi lagt strax intill båthuset, i viken. Sture tar fram en lång pinne med en kaffeburk fastspikad i änden och jag frågar såklart vad det är. ”Jo, det är plumsaggregatet… man plumsar med det så att fiskarna blir rädda och simmar iväg, in i nätet.” Smart!

Vi plockar upp 8 nät och det resulterar i 16 stora fina abborrar och 2 gäddor. Sen blev det rensa av men det har gjort att jag numera kan filéa abborrar. Sture rensade gäddorna, jag vet inte hur och är inte så intresserad :) Mamma tar hem dem och ska prova att göra gäddfärs. Vi får hoppas att det blir gott.

När vi var klara åkte vi hem och tog en macka innan det var dags för nästa utflykt – svampplockning. Vi åkte upp till Esthers men hade nog missuppfattat Stures instruktioner så vi tog fel väg och hittade inte en enda svamp… dock massor med hallon – det går också bra! Vi bestämde oss för att prova på ett annat ställe, den högsta platsen i Sund. Där var det väldigt trevligt att gå och vi plockade en del blåbär och mamma hittade en… taggsvamp. Mer blev det inte så vi åkte tillbaka till huset, lämnade bilen och gick upp längs stigen bakom huset. Vi hittade lite grann… men plötsligt kom en älg och vi blev lite skraja- Men vi bet ihop och gick vidare. Lite längre ner sitter en gubbe och plockar svamp. Mamma försöker vara trevlig och hälsar – Hej! Hur går det för dig, hittar du nåt? I samma stund som gubben mumlar – ”Litegrann” ser vi ängen av kantareller som han sitter i… Rackarns att vi inte gått dit tidigare… Vi går förbi gubben och lite nedanför och hittar lite men då hör vi gubben grymta ”-Nu var ni väl fräck”. – Mamma replikerade med – Vi ska inte gå på ditt ställe, så gick vi åt andra hållet. Gringubbe…

15.30 var det fika hos Sture. De hade bullat fram med kaffe och sockerkaka med hallon & krusbärssylt – supergod. Och så bjöds det på likör, Rut gillar likörer av alla de slag :) Katti, jag och Andreas tog en liten prommis ner till ångbåten ”Stjärn” och tittade – superfin! Tyvärr kommer vi inte att hinna med någon tur denna sommar men jag hoppas verkligen att vi får tillfälle att komma upp nästa sommar och då få oss en ångbåtstur.

Vi tog en tur till Vallen och handlade lite grann innan det var dags att åka hem och fixa middag. Det blev färsk stekt abborre. Var sin hel och lite filéer. Jag är glad att vi dessutom har lite filéer i frysen till en annan dag!

Vi tog en kvällprommis till båthuset för att lägga in lite svamp i frysen men… det var låst… Sture säger att det inte finns några tjuvar här så vi antog att det hängde en nykel någon stans… men var… tja, vi fick ta svampen med hem igen.

En härlig dag är nu avklarad återigen i regn nästan hela dagen…  I morgon är det i alla fall sovmorgon – ska bli fantastiskt skönt!

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu