Att baka lussebullar

Nov 28
2011

LussebullarDet krävs ett par viktiga ingredienser för att det ska bli ett lyckat bak. Och då menar jag inte mjöl, jäst och saffran… utan:

1. Du måste kunna läsa receptet
2. Du måste förstå hur ugnen fungerar
3. Du måste kunna plocka fram rätt ingredienser

Jag satte igång med hög energi. Smälte smöret och blandade allt. Medan degen jäste gick jag och duschade, satte upp en ljusslinga i äppelträdet och vattnade lite blommor. Effektiviteten var på topp!

Så var det dags att baka ut. Tre plåtar med traditionella lussekatter och en plåt med vaniljbullar.

Det står i recepetet att man ska pensla med äggula men jag blev lite snål och ville inte slänga vitan så jag tog allt. Två ägg, blandade och penslade. Och så skjuts in i ugnen.

Väi i ugnen får liksom ingen färg… Det ska ta 5-10 min och jag har för mig att det brukar ta närmare 5 men inte den här gången… Efter 10 min har det färg nog så jag tar ut dem. Detsamma händer plåt nr 2… Konstigt… Undra om det var för att jag penslade med vitan… Jag tar ett nytt ägg och delar vitan från gulan och penslar nu med bara gula… Så mycket för den ekonomiska slutsatsen. DÅ… ser jag att jag bara har undervärme på…. Ahhhhhhh grrrr

Ja ja, jag ändrar till under- och övervärme och gräddar de två sista plåtarna som blir riktigt bra!!

Dagen efter baket, skulle jag laga en köttfärsgryta. I den tänkte jag ha creme fraiche… men i kylen står en burk Kesella… Grrr… den skulle ju ha varit i lussebulledegen… Men tydligen går det lika bra med creme fraiche i bullarna… Hur svårt kan det va?

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu